acupunctuur logo

Acupunctuur- en Homeopathiepraktijk Friesland

Judy Hoomans, gediplomeerd homeopate en acupuncturiste (geregistreerd bij NWP, RBNG, SRBAG)
Domela Nieuwenhuisweg 105
9245 VD Nij Beets (Fr)
tel. 0512- 462 077
info@acupunctuurfriesland.nl 

Welkom\werkwijzen acupunctuur
Werkwijzen

Een geneeswijze die zo oud is en in zoveel landen wordt toegepast als acupunctuur krijgt vanzelf te maken met verschillende werkwijzen en veranderingen. Ook in Nederland zijn er verschillende werkwijzen te onderscheiden.

Klassieke acupunctuur gaat uit van de theorieŽn van de TCM over evenwicht, Qi ('levensenergie') en energiebanen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de zgn. 'Vijf Elementenleer'. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de organen horen bij vijf elementen: vuur, aarde, metaal, water en hout. Qi stroomt in een vaste volgorde van het ene orgaan naar het andere. Het functioneren van een bepaald orgaan kan worden hersteld door energie uit een ander orgaan te benutten of door energie via de energiebanen anders te laten stromen. In welk orgaan of van welke energiebaan het evenwicht verstoord is kan worden afgeleid uit het voelen van de pols, het bekijken van de tong, het verhaal van een patiŽnt en observatie. Aandoeningen waarbij deze vorm van acupunctuur wordt toegepast zijn te vinden in de lijst met aandoeningen. Deze vorm van acupunctuur pas ik toe in mijn praktijk.

Moderne acupunctuur gaat ook uit van theorieŽn van de TCM. Daarnaast wordt er gezocht naar Westerse verklaringen over de werkingsmechanismen bij acupunctuur, en wordt er gebruik gemaakt van Westerse ziekte-indelingen. Ook worden moderne technologische middelen ingezet, zoals het electronisch meten van Qi. Vaak worden naalden niet handmatig gestimuleerd, maar electronisch (electro-acupunctuur). In een aantal gevallen wordt het gebruik van naalden vervangen door laser. Aandoeningen waarbij deze vorm van acupunctuur wordt toegepast zijn hetzelfde als bij klassieke acupunctuur. Ze zijn te vinden in de lijst met aandoeningen.

Ooracupunctuur is een tamelijk nieuwe acupunctuurvariant. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het uitgangspunt dat de oorschelp alle organen en hun functies weergeeft. Met een klein sensortje worden aangedane punten in het oor opgespoord. Op de gevonden punten worden verblijfsnaalden aangebracht. Verblijfsnaalden hebben heel korte naaldjes en blijven een paar dagen in het aangeprikte punt zitten. Ze vallen er na een paar dagen vanzelf uit. Deze vorm van acupunctuur wordt met name gebruikt bij pijnklachten, om af te vallen en bij verslavingsziekten zoals roken.