acupunctuur logo

Acupunctuur- en Homeopathiepraktijk Friesland

Judy Hoomans, gediplomeerd homeopate en acupuncturiste (geregistreerd bij NWP, RBNG, SRBAG)
Domela Nieuwenhuisweg 105
9245 VD Nij Beets (Fr)
tel. 0512- 462 077
info@acupunctuurfriesland.nl 

Welkom\uitgangspunten acupunctuur
Uitgangspunten

Evenwicht
Volgens de theorieŽn van de TCM zijn tegengestelde polen verantwoordelijk voor gezondheid en ziekte. Iemands levensenergie beweegt zich continu tussen deze tegenpolen. Wanneer er evenwicht is tussen beide polen voelt iemand zich gezond, lichamelijk en geestelijk. Als ze uit balans zijn voelt iemand zich niet fit of kan ziekte ontstaan.

De tegenpolen worden in de TCM Yin en Yang genoemd. Yin staat o.a. voor rust, ontspanning, vochtigheid, duisternis en koelte. Yang staat daarbij voor het tegenovergestelde: beweging, inspanning, droogte, licht en warmte. Bij Yin en Yang gaat het om de verhouding van het ťťn tot het ander. Ze vullen elkaar aan en vormen een eenheid.

Zolang de tegengestelde polen ongeveer even sterk zijn en elkaar in voldoende mate afwisselen, is er harmonie en gezondheid. De problemen ontstaan als ťťn van de twee polen te sterk is, of juist te zwak. De sterkte van de polen beÔnvloedt Ťn wordt beÔnvloed door bijvoorbeeld leefstijl, voedsel, ademhaling, erfelijkheid, omgeving en emoties, maar ook door het functioneren van organen in het lichaam zelf.

Behandeling van de klachten is gericht op het herstel van het evenwicht tussen Yin en Yang.

Levensenergie (Qi)
Qi ('levensenergie') neemt een centrale plaats in binnen de TCM. Qi stroomt in het lichaam via energiebanen. Die levensenergie wordt voor een deel meegegeven tijdens de conceptie (bevruchting) en de zwangerschap. Het wordt tijdens iemands leven aangevuld met levensenergie die uit voedsel en lucht wordt gehaald. Qi zorgt o.a. voor groei, ontwikkeling en beweging. Het verwarmt en beschermt het lichaam, en het zorgt er bijvoorbeeld voor dat organen naar behoren functioneren.

Qi kan klachten geven, bijvoorbeeld wanneer het niet goed doorstroomt, in de verkeerde richting beweegt, of wanneer er te weinig van is.

Met behulp van acupunctuur kan Qi in de juiste richting worden geleid en de doorstroming ervan worden bevorderd, en kan Qi worden versterkt en geharmoniseerd.

Energiebanen (Meridianen)
Volgens de theorieŽn van de TCM stroomt Qi ('levensenergie') van het lichaam via energiebanen. Langs de energiebanen (en elders op het lichaam) liggen punten die de functies van de Organen, emoties en de doorstroming van iemands energie kunnen beÔnvloeden. Dankzij de energiebanen staan punten die ver van elkaar liggen met elkaar in verband. Daar wordt bij de behandeling gebruik van gemaakt. Daardoor wordt iemand nogal eens op andere lichaamsdelen geprikt dan op de plaats van de klacht zelf.

Energiebanen kunnen geblokkeerd raken of te weinig energie aangevoerd krijgen.

Behandeling met acupunctuur kan blokkades opheffen en de energiedoorstroming versterken.