acupunctuur logo

Acupunctuur- en Homeopathiepraktijk Friesland

Judy Hoomans, gediplomeerd homeopate en acupuncturiste (geregistreerd bij NWP, RBNG, SRBAG)
Domela Nieuwenhuisweg 105
9245 VD Nij Beets (Fr)
tel. 0512- 462 077
info@acupunctuurfriesland.nl 

Welkom\ontstaan acupunctuur
Ontstaan van acupunctuur

Het woord acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden acus (naald; het bovenste teken van de Chinese letters in het logo van de praktijk) en pungere (steken; het onderste Chinese teken in het logo betekent letterlijk 'prikken met een steen').

Acupunctuur is als geneeswijze al eeuwenlang bekend in verschillende landen. Onder andere in China, Japan, India en Egypte zijn oude geschriften teruggevonden waarin over deze geneeswijze geschreven wordt. De oudste bron van de Chinese medische theorieën, de Nei Jing, is minstens 2000 jaar oud. Er zijn auteurs die er vanuit gaan dat acupunctuur zelfs al 5000 jaar oud is, en dat in het stenen tijdperk al gebruik werd gemaakt van stenen naalden.

Acupunctuur is via Japan bekend geworden in Westerse landen. De Portugese ontdekkingsreiziger Pinto belandde halverwege de 16e eeuw in Japan nadat zijn schip was vergaan. Hij beschreef het gebruik van acupunctuur aan het Japanse hof. In de 17e eeuw kwamen kooplieden en artsen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in Japan. Ook zij deden verslag van het gebruik van acupunctuur. In de 19e eeuw raakte acupunctuur een poosje in de mode in Westerse landen. Patiënten lieten er de meest uiteenlopende klachten mee behandelen. Tal van auteurs schreven erover. In 1820 verscheen het gebruik van acupunctuur voor het eerst in een Amerikaans medisch tijdschrift. Daarna werd het een poosje rustig in de verslaggeving over acupunctuur.

De belangstelling voor acupunctuur in het Westen werd opnieuw gewekt in 1971, nadat een Amerikaanse journalist(1) een longoperatie in een Chinees ziekenhuis beschreven had. Tijdens de operatie werd geen verdoving gegeven maar werd er gebruik gemaakt van acupunctuur. De patiënt bleef bij bewustzijn en at tijdens de ingreep. Het verslag van de journalist verscheen in een grote landelijke krant in de VS en wekte de interesse van patiënten, medici en Westerse onderzoekers. De belangstelling voor acupunctuur in Westerse landen is sindsdien groot gebleven. In 1979 publiceerde de WHO (World Health Organization) een lijst met aandoeningen waarbij acupunctuur effectief kan worden ingezet.

(1) VReston, J. (1971): 'A view from Shanghai', New York Times: 22 augustus