acupunctuur logo

Acupunctuur- en Homeopathiepraktijk Friesland

Judy Hoomans, gediplomeerd homeopate en acupuncturiste (geregistreerd bij NWP, RBNG, SRBAG)
Domela Nieuwenhuisweg 105
9245 VD Nij Beets (Fr)
tel. 0512- 462 077
info@acupunctuurfriesland.nl 

Welkom\geneesmiddelen acupunctuur
Geneesmiddelen

Acupunctuurbehandeling wordt in een aantal gevallen ondersteund door het gebruik van kruiden. De Chinese geneesmiddelleer heeft het gebruik van meer dan 5000 geneeskrachtige kruiden beschreven. Die kruiden worden toegepast volgens dezelfde theorieŽn van TCM als acupunctuur. Ze herstellen bijvoorbeeld het evenwicht, ondersteunen het functioneren van de organen of ze versterken Qi, afhankelijk van de aard van de klachten. De kruiden worden meestal toegediend in een capsule of als tablet.

De kruiden worden vaak gemengd toegediend. Daarbij ondersteunen kruiden elkaars werking, of verminderen die juist op bepaalde punten. Indien de kruiden deskundig worden ingezet, treden meestal geen bijwerkingen op. De kruidenpreparaten lenen zich niet voor zelfzorg. Ik schrijf ze in mijn praktijk ook (nog) niet voor.

Kruiden kunnen tijdens de acupunctuurbehandeling ook worden ingezet in de vorm van staafjes samengeperst kruid: moxa. Dit kruid wordt aangestoken en op kleine afstand van de huid gehouden. Dit versterkt Qi ('levensenergie') en verwarmt.

Sommige kruiden kunnen de werking veranderen van medicijnen die door de huisarts of specialist zijn voorgeschreven. In een aantal gevallen is dit gunstig, bijvoorbeeld wanneer het de bijwerkingen van medicijnen vermindert of wanneer de dosering ervan kan worden verkleind. Soms kan het ook nadelig zijn, bijvoorbeeld wanneer de veranderde behoefte niet tijdig wordt onderkend. Extra controle kan daarom nodig zijn. Verandering in de dosering van medicijnen kan alleen op voorschrift van de specialist die de medicijnen heeft voorgeschreven.