acupunctuur logo

Acupunctuur- en Homeopathiepraktijk Friesland

Judy Hoomans, gediplomeerd homeopate en acupuncturiste (geregistreerd bij NWP, RBNG, SRBAG)
Domela Nieuwenhuisweg 105
9245 VD Nij Beets (Fr)
tel. 0512- 462 077
info@acupunctuurfriesland.nl 

Welkom\Behandeling aandoeningen
Aandoeningen

In Europa en de V.S. wordt acupunctuur vooral aangewend bij goedaardige chronische ziekten en bij klachten van botten, gewrichten, pezen en spieren(3). Ook wordt acupunctuur ingezet tegen chronische pijn bij verschillende aandoeningen(4), wanneer patiŽnten niet naar wens reageren op behandeling van de specialist of wanneer medicatie niet goed verdragen wordt. In China zijn de toepassingsgebieden van oudsher veel uitgebreider. In 1979 stelde de WHO (World Health Organization) een aandoeningenlijst samen waarbij acupunctuur effectief wordt ingezet in Westerse landen. Op grond daarvan wordt gesteld dat behandeling met acupunctuur succesvol kan zijn bij de volgende klachten(5):

Acupunctuur werkt alleen als er nog voldoende Qi ('levensenergie') is om de verstoring van het evenwicht te herstellen. In vergevorderde stadia van ernstige ziekten is die energie niet meer voldoende aanwezig . Ook wanneer er anatomische veranderingen zijn, is er weinig kans op genezing met acupunctuur. Wel kan acupunctuur ook in zulke gevallen het functioneren verbeteren en pijn stillen. In een aantal gevallen kan acupunctuur de bijwerkingen van medicatie doen afnemen, of kan medicijngebruik worden verminderd. Dit laatste kan echter alleen op voorschrift van de specialist die de medicijnen heeft voorgeschreven.

Contra-indicaties
De enig echte contra-indicatie voor acupunctuur is zwangerschap, omdat sommige acupunctuurpunten abortus kunnen opwekken. Daarnaast zijn er condities waarbij voorzichtigheid geboden is, bijvoorbeeld bij mensen met hartritmestoornissen of mensen met een kunsthartklep. Zowel het stimuleren met electro-acupunctuur als het gebruik van verblijfsnaalden of magneetjes kan de signaalafgifte van een kunsthartklep beÔnvloeden.

Bijwerkingen
Een groot voordeel van acupunctuur is, dat slechts weinig mensen er bijwerkingen van hebben. De enige serieuze 'bijwerking' die gerapporteerd is over acupunctuur is een klaplong doordat de longen van de patiŽnt aangeprikt werden met een naald. Het is wellicht beter om hier niet van een bijwerking te spreken, maar van een domme fout.

Bij mensen met suikerziekte kan door de behandeling een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel optreden. Mensen die bloedverdunners gebruiken hebben een vergrote kans op bloeduitstortingen wanneer zij worden geprikt.

Wanneer niet steriel wordt gewerkt kunnen infecties optreden. Indien een adertje wordt geraakt komt er een beetje bloed uit het punt dat met een naald is aangeprikt of ontstaat er een blauwe plek. Incidenteel worden mensen licht in het hoofd terwijl ze worden geprikt; dit is het geval wanneer iemand de hele dag nog niets gegeten heeft, of wanneer iemand gehaast of gespannen is. Het is mede daarom verstandig 's morgens te ontbijten en uzelf wat tijd te gunnen als u op weg bent naar een acupuncturist.
Soms treden na de behandeling veranderingen in eetlust, slaappatroon of emoties op. Dat zijn aanwijzingen dat de behandeling zijn werk doet. Sommige mensen zijn na de behandeling moe. Wat extra rust is voldoende om dit te verhelpen.

(3) Vickers, A.J. en Zollman, C. (1999), 'ABC of Complementary Medicine: Acupuncture. British Medical Journal, oktober; 319:973-6
(4) Vickers, A.J., Wilson, P., Kleijnen, J. (2002), 'Acupuncture', Quality and Safety in Healthcare, 11(1):92-7
(5) Chun-Su Yuan, Bieber E.J., eds. (2003), Textbook of Complementary and Alternative Medicine, blz. 123